Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb orkiszowy z ziarnami

Torebka kupionej dawno mąki orkiszowej razowej tkwiła wepchnięta w kącie a zarazem była mi solą w oku, bo nie lubię jaki mi coś zbyt długo zalega w szafce. Przepisów z wykorzystaniem tej mąki nie jest wiele, dlatego ja ucieszyłam się, gdy na blogu Kornik w kuchni znalazłam ciekawie zapowiadający się orkiszowy chlebek na drożdżach. Oryginalny przepis pochodzi stąd, jednak Marta dokonała pewnych zmian i ja przygotowałam swój chleb według tej zmienionej receptury. Pieczywo z mąki orkiszowej trzeba lubić. Ja lubię, więc mi chleb smakował i jadłam go ze smakiem, niestety jako wadę można mu przypisać fakt, że bardzo się kruszy.


Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżeczka
  • szczypta cukru
  • 50 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek dyni

Przygotowanie

Mleko, maślankę i oliwę podgrzać w oddzielnych naczyniach. Drożdże rozkruszyć i wymieszać ze szczyptą cukru, by się rozpuściły. Odstawić na 10 minut.
Mąki przesiać do miski, dodać sól, płyny i ziarna. Dodać zaczyn i wyrobić całość na gładką, elastyczną masę. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie przełożyć ciasto na lekko omączony blat, wyrabiać 5 minut i znów odstawić do rośnięcia - ja wsadziłam chleb do koszyka i tam też sobie rósł. Gotowy bochenek posmarować mlekiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika.

Piec około 30 minut a następnie otworzyć piekarnik, spryskać chleb i podpiekać 5 - 7 minut, by skórka była chrupiąca. Studzić na kratce.

chleb orkiszowy

Oceń przepis