Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb orkiszowy z ziarnami

Torebka kupionej dawno mąki orkiszowej razowej tkwiła wepchnięta w kącie a zarazem była mi solą w oku, bo nie lubię jaki mi coś zbyt długo zalega w szafce. Przepisów z wykorzystaniem tej mąki nie jest wiele, dlatego ja ucieszyłam się, gdy na blogu Kornik w kuchni znalazłam ciekawie zapowiadający się orkiszowy chlebek na drożdżach. Oryginalny przepis pochodzi stąd, jednak Marta dokonała pewnych zmian i ja przygotowałam swój chleb według tej zmienionej receptury. Pieczywo z mąki orkiszowej trzeba lubić. Ja lubię, więc mi chleb smakował i jadłam go ze smakiem, niestety jako wadę można mu przypisać fakt, że bardzo się kruszy.


Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek dyni

Przygotowanie

Mleko, maślankę i oliwę podgrzać w jednym garnuszku. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, by się rozpuściły. Odstawić na 10 minut.
Obie mąki przesiać do miski, dodać sól, maślankę i ziarna. Dodać zaczyn i wyrobić całość na gładką, elastyczną masę. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazować ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie przełożyć ciasto na lekko omączony blat, chwilę wyrobić i uformować okrągły bochenek, który ułożyć w omączonym koszyku  i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny. Gotowy bochenek wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika.

Piec około 30 minut a następnie otworzyć piekarnik, spryskać chleb i podpiekać kilka minut, by skórka była chrupiąca. Wystudzić na kratce.

Chleb orkiszowy z ziarnami

Chleb orkiszowy z ziarnami

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment