Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Chleb polski

Bardzo dobry pszenny chleb na żytnim zakwasie. Nie miałam z nim żadnych problemów, ciasto było sprężyste i dosyć zwięzłe. Po upieczeniu jest taki jaki chleb powinien być. Podczas pieczenia zapach jest wspaniały. Przepis Tatter.


Składniki:

  • 200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
  • 550 g maki białej pszennej chlebowej
  • 50 g maki pszennej razowej żarnowej lub 50 g ortrąb pszennych
  • 1 łyżeczka słodu
  • 1 łyżka soli
  • 300 g letniej wody
  • 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
  • 2 łyżki kminku (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, następnie zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 - 2 1/2 godziny (złożyć w tym czasie 2 - 3 razy).
Następnie ukształtować bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny (krotko z drożdżami, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260°C przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 20 - 25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić o 180°C, aby obie strony jednakowo się zbrązowiały.

chleb polski 2

 

Oceń przepis