Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: 3 godziny
Chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi i siemieniem lnianym

Miałam ochotę na orzechowy chleb i znalazłam świetny przepis na blogu Twoje&Moje, za którym cytuję przepis. Jest to modyfikacja chleba pieczonego kiedyś w ramach Weekendowej Piekarni. Ten jest na drożdżach, a nie na zakwasie i to jest główna zmiana. Jest pyszny, polecam.


Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • ok. 500 g letniej wody
  • 550 g białej mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 1 ugotowany ziemniak (+/- 200 g) – dobrze rozgnieciony
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych

 

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem.
Obie mąki i ziemniaka włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok. 4 minut. na niskich obrotach miksera. Dodać sól i siemię, wyrabiać kolejne 4 minuty. Dodać orzechy i krótko zagnieść.
Miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół.
Uformować ciasto w podłużny bochenek, włożyć do formy (u mnie 27 x 11 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno wypełnić foremkę w 2/3 wysokości).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240°C, piec 10 minut.
Obniżyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 10 minut.
Zredukować temperaturę do 200°C i w niej piec jeszcze ok. 30 minut.
Wyjąc chleb z formy (postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos), studzić na kratce.

chleb orzechowy 2

Oceń przepis