Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: klika godzin
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem

Ciągle próbuję kolejnych chlebów. Ten jest świetny, jeden z najlepszych jakie upiekłam. Skórka nie jest zbyt twarda, miąższ idealny. Długo zachowuje świeżość i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Przepis znalazłam u Tatter, a ona podpatrzyła go u Mirabbelki.


Zaczyn:

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 45 g letniej wody
  • 75 g białej pszennej maki chlebowej

Ciasto właściwe:

  • 500 g białej pszennej maki chlebowej
  • 100 g mąki żytniej sitkowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 455 g letniej wody
  • 13 g soli
  • 120 g ziaren słonecznika, uprażonych

Przygotowanie

Wymieszać składniki zaczynu dokazanie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.

W dużej misce zmieszać mąki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać wystudzone ziarna słonecznika i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny, składać co 50 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźna kule i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w gorę umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.

Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250°C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220°C i piec jeszcze 35 minut.

chleb pszenno zytni ze slonecznikiem 2

Oceń przepis