Wielkość porcji: 2 bochenki
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb pszenny z rodzynkami

Ostatnio zawiesiłam moją domową piekarnię, nie piekę żadnych chlebów, sporadycznie jakieś bułki. Nie mam ostatnio chęci, kilka nieudanych wypieków mnie zniechęciło. Zresztą trudno stać przy piekarniku gdy panują tak tropikalne temperatury. Ten chleb upiekłam już dosyć dawno i do tej pory czekał sobie cierpliwie na publikacje. Przepis Liski.


Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 130 g wody
  • 10 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

  • 480 g mąki pszennej
  • 160 g mąki pszennej razowej
  • 400 g wody
  • 18 g soli
  • 6 g świeżych drożdży

Przygotowanie

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 – 16 godzin.
Następnie dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto – powinno być gładkie. Przy pomocy miksera zajmie to ok. 8 minut.
Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 1 – 2 godziny (w tym przepisie jest niewiele drożdży, więc ciasto będzie rosło w zależności od temperatury, w której wyrasta).
Do wyrośniętego ciasta dodać 100 g rodzynek, uprzednio namoczonych na pół godziny w ciepłej wodzie i dokładnie odsączonych.
Wgnieść rodzynki w ciasto, następnie podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły bochenek.
Bochenki przełożyć do koszyków do wyrastania dokładnie oprószonych mąką.
Przykryć ściereczką, odstawić na ok. godzinę aż wyraźnie urosną.
Piekarnik z kamieniem do pieczenia nagrzać do 230°C.
Przełożyć na kamień wyrośnięte bochenki, spryskać piekarnik wodą i piec 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 210°C i dopiekać kolejne 20 – 30 minut, aż chleby będą rumiane.
Ostudzić na metalowej kratce.

chleb_z_rodzynkami_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis