Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Chleb pszenny, zwyczajny

Fajnie, ze Liska dzień przed dniem chleba zamieściła przepis na prosty, pszenny chleb, bo pewnie wiele osób z niego skorzystało, w tym ja, piekąc trzeci chleb w życiu. Wyszedł płaski. I coś mu brakowało. Niewiele, ale jednak. Znalazłam łudząco podobny przepis w Galerii Potraw i upiekłam go znowu. Tym razem w naczyniu żaroodpornym, porządnie nagrzałam piekarnik i wyszedł właśnie taki. Smak był taki sam, ale kształt ładniejszy. Dobry, prosty, normalny, domowy chleb:)


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,25 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki drożdży instant lub 2 g drożdży świeżych

 

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać. Wlać wodę i mieszać łyżką, mikserem lub ręką. Mieszać należy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę nakryć folią i odstawić na minimum 12, a lepiej na 18 godzin.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na omączony blat, lekko je rozpłaszczając i nadając prostokątny kształt. Następnie odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi i kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem.

Nakryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na blacie (można to zrobić też wkładając ciasto do koszyczka lub miski czy durszlaka wyłożonego ściereczką) na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy.

Teraz należy nagrzać piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.

Chleb odwijamy, przekładamy albo na deskę i z niej zsuwamy do naczynia, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230°C.

Piec ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10 - 15 minut. Chleb po upieczeniu wystudzimy na kratce.

 

Oceń przepis