Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Chleb toskański

Bardzo delikatny w smaku chleb bez soli. Oczywiście ten brak soli jest mocno wyczuwalny, więc nie posmakował tym, którzy jej nadużywają (mama). Narawdę specyficzny, bardzo delikatny chleb, nie od razu mi posmakował, musiałam przyzwyczaić się do niego przyzwyczaić, aż stwierdziłam, że mi smakuję. Przepis wykorzystywany był kiedyś w ramach Weekendowej Piekarni, cytuję za autorką.


Pasta mączna:

  • 256 g mąki
  • 398 g wrzątku

Ciasto właściwe:

  • 341 g mąki
  • 114 g wody
  • 8 g (2 1/2 łyżeczki) drożdży instant
  • 28 g (2 łyżki) oliwy
  • cała mączna pasta

Przygotowanie

W misce zmieszać wrzącą wodę z mąką (składniki pasty). Mieszać do uzyskania gładkiej i jednorodnej pasty. Ostudzić, zakryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

W misce miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, ale ilość wody należy dostosować do konsystencji ciasta. Wyrabiać mikserem na średniej prędkości (można też ręcznie) do uzyskania mało rozwiniętego glutenu. Powinno to zająć ok. 10 minut, przy wyrabianiu mikserem. Przełożyć ciasto do nasmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrastania na 2 godziny, z jednym złożeniem po 1 godzinie.

Po tym czasie wyjąć ciasto na omączony blat i podzielić na pół. Uformować kule, starając się jak najmniej je odgazować. Zostawić przykryte ściereczką na 15 minut. Po tym czasie uformować owalne bochenki i odstawić do rośnięcia na ok. 1 godzinę.

W tym czasie nagrzać piekarnik (z kamieniem jeśli ktoś posiada) do temperatury 260°C (ta temperatura jest raczej mało prawdopodobna w większości piekarników, ale myślę, że wystarczy 240 - 250 stopni). Przygotować wodę w spryskiwaczu lub kostki lodu, by piec chleb z parą, we wstępnej fazie. Tuż przed pieczeniem oprószyć bochenki mąką i naciąć je równolegle, dwoma nacięciami. Od razu po włożeniu bochenków, zmniejszyć temperaturę do 230°C, piec przez 10 minut z parą, a kolejne 20-  25 minut bez pary. Bochenki powinny być złotobrązowe. Wyłączyć piekarnik, zostawić bochenki na 5 minut w stygnącym, otwartym piekarniku, a następnie wyjąć i studzić na kratce.

chleb bez soli 2

Oceń przepis