Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: ok. 4 godzin
Chleb ukraiński

Ten chleb piekło już dużo osób, kiedyś był on propozycją w Weekendowej Piekarni. To naprawdę dobry chleb pszenno – żytni, pieczony w foremce, ponieważ jest luźny, ma dużą hydratację. Przepis podała Tatter. Ja zmieniłam trochę proporcje mąki: do zaczynu użyłam żytniej razowej zamiast sitkowej, a do ciasta właściwego tylko pszennej chlebowej. Podaje takie proporcje z jakich ja piekłam, niezmieniony przepis można znaleźć u Tatter. Przepis na jedną dużą keksówkę (moja miała 34 cm długości) lub dwie małe.


Zaczyn zakwasowy:

  • 190 g zakwasu żytniego razowego 150%
  • 220 g maki żytniej razowej
  • 160 g wody

Ciasto właściwe:

  • 570 g zaczynu
  • 300  g wody
  • 500 g białej pszennej maki chlebowej
  • 0,5 - 4 g drożdży (opcjonalnie)
  • 12 g soli

Przygotowanie

Składniki zaczynu zakwasowego dokładnie wymieszać i zostawić na 4 godziny w 32°C.

Z podanych składników zagnieść luźne i lepkie ciasto. Następnie ciasto włożyć do naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny w 25°C.
Podzielić ciasto na dwie części, a następnie każdy kawałek rozłożyć na naoliwionym blacie w cienki prostokąt i naoliwionymi (lub mokrymi) rękoma zwinąć w rulon. Włożyć do przygotowanych blaszek i zostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.
W tym czasie rozgrzać piec do 260°C (maksymalna moc pieca). Wyrośnięte bochenki spryskać woda i wsunąć do pieca Piec 20 minut w 260°C, 20 minut w 240°C i ok. 20 minut w 220°C.

Oceń przepis