1.5/5 (2)
Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Chleb wieloziarnisty

Chleb smakował wszystkim, jest naprawdę pyszny. Na pewno będę go często piec. Ma twardą, chrupiącą skórkę i jest smaczny w środku, czyli tak jak trzeba;) Mój pierwszy chleb. Przepis Komarki.


Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 6 łyżek siemienia lnianego,
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika,
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 dkg drożdży,
  • 1 litr wody

Przygotowanie

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Odstawić do wo wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230°C.

chleb wieloziarnisty 3

chleb wieloziarnisty 2

Oceń przepis