4/5 (1)
Wielkość porcji: 1 bochenek
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Chleb wieloziarnisty, najprostszy

Jest to przepis na chleb wieloziarnisty, najprostszy, na drożdżach. Jeśli chcecie upiec swój pierwszy bochenek, lub jeśli macie za sobą kilka prób skończonych niepowodzeniem, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ten chleb udaje się zawsze. Nie musimy tutaj długo wyrabiać ciasta, wystarczy, że wymieszamy całość mikserem, lub nawet łyżką. Nie ma też problemu z formowaniem chleba, całość wystarczy upiec w keksówce, mamy wtedy gwarancję zachowania odpowiedniego kształtu.

Miąższ jest wilgotny, a skórka chrupiąca. Dodatek ziaren sprawia, że dostajemy bardzo smaczny, neutralny w smaku chleb.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 g ciepłej wody
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Z drożdży zrobić rozczyn. W dużej misce umieścić świeże drożdże, 100 g ciepłej wody, cukier oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać aby nie było grudek. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut.

Po tym czasie dodać resztę mąki (wcześniej przesianej), sól, ziarna oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto mikserem (5 - 10 minut) lub ręcznie - całość dokładnie mieszając.

Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Długą formę keksową natłuścić, a następnie obsypać niewielką ilością otrębów pszennych. Po tym czasie wyrobić ciasto ponowie i przełożyć do przygotowanej formy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (jeżeli jest ciepło ciasto może być wyrośnięte wcześniej).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 50 - 60 minut.

 

chleb wieloziarnisty, najprostszy

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment