Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Chleb z makiem i suszonymi śliwkami

Przepis na ten chlebek wypatrzyłam już dawno na blogu Twoje&Moje, rewelacyjne zdjęcia bardzo do mnie przemawiały, nie mogłam o nim zapomnieć (jakkolwiek to brzmi;)). W końcu zrobiłam go i nie żałuję, chociaż spodziewałam się trochę innego smaku. Nie przepadam za chlebami na jasnej mące żytniej, tu jest ten smak wyczuwalny, ale mimo to chlebek smakuje dobrze. Nie wiem tylko dlaczego ja nie mam takich fajnych, dużych dziur. Robiony wczoraj wieczorem, teraz została już tylko resztka, więc musiał smakować.

I jeszcze muszę się pochwalić - wstawiłam dzisiaj mój pierwszy zakwas. Już nie mogę się doczekać pieczenia na zakwasie. Miałam go zrobić za tydzień, ale w ostatniej chili zobaczyłam, że uczestniczki Weekendowej Piekarni po godzinach właśnie się za niego wzięły, więc i ja postanowiłam dołączyć. Chętnie dołączyłabym wcześniej do dwóch pierwszych zadań, ale niestety jeszcze nie posiadam mąki chlebowej (mam nadzieję, ze to się zmieni za kilka dni), jednak obiecuję, że kiedyś nadrobię zaległości i będę pilną uczennicą.


Składniki:

  • 400 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej - 2 i 1/3 szklanki
  • 200 g mąki żytniej typ 720 (można użyć innej jasnej mąki żytniej) - 1 i 1/3 szklanki
  • 6 łyżek zwykłych płatków owsianych
  • 4 łyżki maku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 8 suszonych śliwek, pokrojonych na 6 - 8 części

 

Przygotowanie

Drożdże wymieszać w cukrem i wodą. Odstawić.
W dużej misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, mak i sól.
Dodać wodę z drożdżami i mikserem lub łyżką dokładnie połączyć składniki mieszając przez ok. 5 minut (ciasto nie będzie bardzo twarde). Zostawić na 15 minut.
Ponownie wyrobić ciasto przez 8 - 10 minut, dodać śliwki, wymieszać i odstawić na 1 godzinę do wyrastania pod przykryciem.
Formę o wymiarach ok. 27 x 11 cm (moja była dużo większa, mimo to chleb był wysoki) lekko naoliwić i wysypać otrębami lub płatkami owsianymi.
Przełożyć do niej ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut (ciasto powinno wypełnić 3/4 formy).
Piec w temp. 210°C przez 15 minut, następnie w temp. 180°C jeszcze 40 - 45 minut. W trakcie pieczenia 2 - 3 krotnie spryskać go wodą.
Upieczony chleb wyjąć z formy i zostawić na kratce do wystudzenia.

chleb ze sliwka 2

Oceń przepis