Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: 3 godziny
Chleb z prażonymi nasionami dyni

Ostatnio nie mam ręki do chlebów. Wychodzą płaskie, z grubą, twardą skórą, czasami nawet zapominam dodać soli. Ten bochenek wprawdzie jest płaski ale skórkę ma całkiem w porządku, niezbyt grubą i chrupką. A dodane ziarna sprawiają, że chlebek się bardzo przyjemnie chrupie. Przepis podpatrzyłam u Tatter.


Składniki:

  • 115 g nasion dyni (ja dałam mieszankę dyni i słonecznika)
  • 90 g białej pszennej maki chlebowej wysokoglutenowej
  • 125 g maki pszennej razowej
  • 125 g mąki żytniej razowej
  • 7 g cukru
  • 1 łyżeczkę drożdży instant
  • 7 g soli
  • 75 g dojrzałego zakwasu żytniego (hydracja 100%)
  • 50 g masła, pokrojonego w 1 cm kostkę i pozostawionego do zmiękczenia
  • 270 g wody

Przygotowanie

Na suchej patelni, na średnim ogniu uprażyć pestki dyni (i słonecznika) ciągle mieszając, zostawić do ostygnięcia.

W dużej misce połączyć wszystkie składniki oprócz pestek. Masę wyłożyć na stół i zagnieść lepkie ciasto. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie palcami rozpłaszczyć ciasto i posypać pestkami dyni, zwijać i składać tak długo, aż pestki równomiernie rozmieszczą się w cieście. Zwinąć ciasto w kule i zostawić do fermentacji na 2 godziny, składając ciasto raz, po godzinie.

Wyrośnięte uformować i włożyć do kosza, złączeniem w gore. Piec rozgrzać do 220°C. Chleb naciąć i wsunąć do pieca, piec z parą przez 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 37 minut.

chleb z prazonymi nasionami dyni 2

Oceń przepis