Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami

Bardzo lubię chleb żytni, dlatego często piekę chleby właśnie z te mąki. Ten jest taki jak lubię, lepki, słodkawy od rodzynek. Polecam. Przepis Liski.


Składniki:

  • 150 g żytniego, aktywnego zakwasu
  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 200 g wody

Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 18 godzin.
Następnie dodać:

  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Przełożyć do keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto i odstawić do wyrastania: czas wyrastania zależy od aktywności zakwasu i wynosi 2 – 8 godzin.
Piekarnik nagrzać do 200°C. wstawić chleb i piec ok. 40 minut.
Ostudzić, wyjąć z formy. Najlepszy dzień po upieczeniu.

chleb_zytni_na_zakwasie_z_rodzynkami_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis