Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb żytni z kardamonem na maślance

Dawno nie brałam udziału w Weekendowej Piekarni, głównie z powodu braku czasu. Teraz mam go trochę więcej, więc chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia, zwłaszcza, że zaproponowany przez Mafilkę chleb zawiera kardamon a to jedna z moich ulubionych przypraw i bardzo ciekawa byłam jak taki chleb będzie smakował. I już wiem – smakował pysznie. Lubię takie ciężkie, lepkie, żytnie chleby. Kardamon wzbogaca jego smak, ale nie jest on dominujący, gra drugoplanową rolę, jak to z przyprawami być powinno.


Zaczyn:

  • 200 g zakwasu żytniego (u mnie 100%) świeżo dokarmionego
  • 200 g wody
  • 200 g mąki żytniej 720

Ciasto właściwe:

  • 350 ml maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki soli
  • łyżeczka kardamonu
  • 420 g mąki żytniej 720

Przygotowanie

Wszystkie składniki zaczynu zmieszać razem w misce, miskę włożyć do foliowego worka i odstawić na 3 - 4 godziny.

W naczyniu zmieszać maślankę z solą, miodem i kardamonem, wlać do zaczynu, mieszać i dosypywać mąkę, aż do dokładnego połączenia się ciasta, można mieszać łyżką. Ciasto będzie bardzo lepkie. Odstawiać jedynie na czas przygotowania keksówki (36 x 12), którą należy posmarować oliwą i wysypać mąką lub otrębami. Przełożyć ciasto do foremki i posmarować wierzch wodą, keksówkę włożyć w worku foliowym i odstawić do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny.

Piec zaczynając od 240ºC, schodząc w czasie 60 minut do 180ºC.

chleb na maslance z kardamonem 2

Oceń przepis