Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb żytni z melasą

Miał być chleb żytni z melasą i czarnuszką. Ale nie ma czarnuszki. Jeszcze nigdzie jej nie spotkałam, żałuję, bo ciekawa jestem jej smaku. Ten chleb pieczony był w ramach Weekendowej Piekarni, a ja nieustannie nadrabiam zaległości. Był bardzo dobry, lubię takie żytnie, lepkie chleby.


Miska nr 1:

  • 60 g mąki żytniej razowej
  • 170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 170 g mleka, mleka sojowego, mleka ryżowego, jogurtu

Miska nr 2:

  • 70 g zakwasu żytniego
  • 220 g mąki żytniej razowej
  • 170 g wody o temp. pokojowej

Dodatkowo:

  • 60 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 30 g melasy
  • 30 g masła

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki miski nr 1 i miski nr 2 dokładnie wymieszać (w każdej misce osobno), przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

Rano wymieszać składniki z obu misek, dodać resztę składników. Wszystkie składniki połączyć. Ręcznie lub mikserem - to ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.Następnie uformować bochenek lub przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Posypać wierzch otrębami, odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.

Pieczenie:
Piekarnik rozgrzać do 230°C i wstawić chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub naczynie z wodą. Piec 15 minut, zmniejszyć temp. do 210°C i dopiekać kolejne 30 - 40 minut - upieczony chleb, popłukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kuchennej kratce (nie w formie).

chleb zytni z melasa 2

Oceń przepis