Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb żytni ze śliwką

Pyszny, całkowicie żytni chleb ze śliwką. Bardzo lepki, ciężki, konkretny, a przy tym bardzo smaczny. Ostatnio wszystkie chleby jakie piekę są żytnie, chyba takie jednak najbardziej lubię. Upiekłam go przed samymi świętami, znalazł się na naszym wielkanocnym stole i dzięki niemu usłyszałam wiele pochwał, a wujek zażyczył sobie przepis. Był pieczony w ramach Weekendowej Piekarni, dziękuję za pyszny przepis.


Zaczyn:

  • 340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8 - 12 godzin wcześniej)
  • 200 g ciepłej wody
  • 420 g mąki żytniej typ 720

Ciasto chlebowe:

  • 960 g zaczynu jw.
  • 120 g mąki żytniej typ 2000
  • 450 g mąki żytniej typ 720
  • 480 g ciepłej wody
  • 40 g cukru
  • 20 g soli morskiej
  • 150 g śliwki kalifornijskiej

Przygotowanie

Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5 - 6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (2 keksówki) i ponownie dać mu podrosnąć, kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.

Oceń przepis