Wielkość porcji: jedna keksówka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Chlebek bananowy Sophie Dahl

Ciasta bananowe kojarzą mi się z jesienią. Ciężkie, treściwe. Lubię je jeść z dżemem i popijać zimnym mlekiem. Klasyczny smak jesieni, najlepszy chlebek bananowy jaki jadłam.


Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera. Dodać rozkłócone jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Mąkę zmieszać z sodą i solą. Stopniowo dodawać do masy, mieszając.

Ciasto wylać do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec ok. 60 - 70 minut w 180°C.

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Oceń przepis