Wielkość porcji: ok. 70 sztuk
Czas przygotowania: 3 godziny
Ciasteczka czekoladowo – pomarańczowe

Zimowe połączenie pomarańczy i czekolady to jedno z moich ulubionych. Pyszne, bardzo kruche i chrupiące ciasteczka. Niestety mają znacząc wadę - trudno się je rozwałkowuje (mimo że ja robiłam to pomiędzy dwoma arkuszami papieru) i wykrawa. przez to myślałam, że więcej już ich nie zrobię, bez względu na smak, ale po tym jak ich spróbowałam chyba zmienię zdanie. Smak rekompensuje ten wysiłek. Przepis z gazety "Moje Gotowanie", jest to moja druga propozycja do "Świątecznych prezentów".


Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g cukru (użyłam cukru pudru)
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • jajko
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 200 g mąki (dałam 250 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie

Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Znieść masło z cukrem, solą, jajkiem i skórką pomarańczową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać czekoladę i masę maślaną, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Na posypanym blacie rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm (lub pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu). Wycinać ząbkowane krążki ( o średnicy 4 - 5 cm). Krążki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując dostateczne odstępy.

Piec w 200°C przez 8 - 10 minut. Gorące ciastka zdejmować z blachy za pomocą szerokiego noża. Odstawić do wystygnięcia.

ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe 2

Oceń przepis