Wielkość porcji: ok. 50 sztuk
Czas przygotowania: 1- 1,5 godziny
Ciasteczka imbirowe

Chyba najlepsze ciastka jakie upiekłam. Z wierzchu chrupiące, a w środku ciągnące się, takie lubię najbardziej. Ostre od imbiru i delikatne od posmaku pomarańczy. Jestem zdziwiona jak te dwa składniki się fajnie uzupełniają. Są pyszne, zjadłam ich mnóstwo i na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis z bloga Kalejdoskop kulinarny.


Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 225 g cukru
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g masła
  • 90 g melasy
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Make wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, mielony imbir i sodę oczyszczona. Masło włożyć do rondelka, dodać melasę, podgrzewać na małym ogniu, aż masło sie rozpuści. Zdjąć z palnika, lekko wystudzić, wlać do suchych składników. Następnie dodać rozkłócone jajko i skórkę pomarańczowa. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować ok. 50 małych kuleczek.
Układać kuleczki na blasze zachowując odstępy (ciastka bardzo rosną), lekko rozpłaszczyć palcami (lub wypukła strona łyżki).
Wstawić blachę do piekarnika. Piec ciasteczka przez 15 - 20 minut. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, chwilkę zostawić na blasze a następnie delikatnie przenieść na kuchenna kratkę i zostawić do wystygnięcia. Podobnie upiec kolejna porcje ciasteczek (aż do wyczerpania składników).

Oceń przepis