Wielkość porcji: ok. 100 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Ciasteczka owsiane z czekoladą i rodzynkami

Już od dawna mam ochotę na ciasteczka owsiane. W ogóle ostatnio staję się ciasteczkowym potworem. Przeglądając blogi zaczynam od tej kategorii. Zaczęłam od tych, bo przekonują mnie "ciasteczka, które z zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i lekko ciągnące". Niestety moje nie były w środku ciągnące, chociaż właściwie podejrzewałam, że tak będzie, ale miałam cichą nadzieję. Wyszły mi za to ciastka chrupiące, lekko twardawe, z lekko wyczuwalnym białkiem, naprawdę smaczne. W związku z tym, że nie zmniejszałam ilości cukru wyszły bardzo słodkie. Przepis znalazłam na blogu Liski i za nią cytuję przepis:


Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka ciemnego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 białko (o temperaturze pokojowej)
  • 3 szklanki mąki owsianej (można użyć zmielone płatki owsiane)
  • 200 g czekolady mlecznej (połamanej na małe kawałki)
  • 1 szklanka drobnych złocistych rodzynek 

Przygotowanie

W misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę i sól.
Masło zmiksować na puszystą masę (ok. 1 minuty). Miksując dodawać cukier i ucierać jeszcze ok. 5 minut. Kiedy masa będzie gładka i puszysta, dodać jajka.
Miksując dodać suche składniki. Powstanie lekko klejące ciasto. Dodać rodzynki i czekoladę, wymieszać łyżką. 2 lub 3 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek nakładać ciasteczka na blachę zostawiając między nimi kilku centymetrowe odstępy.
Piec w temperaturze 170°C. (w przypadku użycia termoobiegu 150°C) przez 12 - 15 minut.

Oceń przepis