Wielkość porcji: ok. 60 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Odczułam chwilową potrzebę upieczenia czegoś „zdrowszego” niż zwykle, więc zrobiłam te ciastka. To był świetny pomysł, bo są pyszne, chrupiące i bardzo wciągające.  Może nie są bardzo dietetyczne, bo zawierają cukier i masło, ale obecność płatków owsianych i słonecznika sprawia, że nie są to tylko puste kalorie, ale dostarczamy organizmowi także niezbędne minerały i zdrowe tłuszcze.


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych, ale mogą być jakiekolwiek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Słonecznik uprażyć na patelni i pozostawić do wystygnięcia.

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i miód, nadal miksując. Mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, imbir i sól dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z masą. Doda płatki owsiane oraz słonecznik (niewielką część zostawić na posypanie wierzchów ciastek). Całość wymieszać, a następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i delikatnie spłaszczać. Każde ciastko posypać odłożonym słonecznikiem. Piec w temperaturze 180°C przez 12 – 15 minut, aż brzegi ciastek będą złote.

ciasteczka_owsiane_ze_slonecznikiem_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis