Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami

Ciężkie, wilgotne, intensywnie bananowe. Mama doszukała się jakiegoś zakalca, ale mi i tak smakowało ;).  Bo jak ma nie smakować połączenie bananów, czekolady i orzechów? Przepis z gazety „Ciasta z czekoladą”.


Składniki:

  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½  łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 duże jaja
  • 3 dojrzałe, rozgniecione banany
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Mieszanka orzechowo – czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady, grubo pokrojonej
  • 100 g orzechów włoskich – uprażonych i grubo pokrojonych
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie

Wymieszać mąkę z sodą i solą. Zmiksować masło z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijać jajka. Dodać banany i jogurt , ucierać chwilę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać mąkę, miksując, aż powstanie gładkie ciasto.

Wymieszać czekoladę z orzechami, masłem i cukrem.

Połowę bananowego ciasta wyłożyć do formy (kwadratowa, o boku ok. 22 cm), przykryć mieszanką orzechowo – czekoladową. Na wierzchu rozłożyć resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190°C.

ciasto_bananowe_z_czekolada_i_orzechami_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis