Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Ciasto cappuccino

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie mleka w proszku. Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie, idealne do kawy. Takie ciasto cappuccino z mlekiem w proszku i biszkoptami jadło pewnie wielu z Was, ja przedstawiam swoją wersję.


Biszkopt (przepis od Dorotus):

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 3 serki homogenizowane (łącznie ok. 450 g; najlepiej gęste np. Danio)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 5 łyżek cappuccino
  • 3 łyżki koniaku
  • 1 łyżka kakao
  • opakowanie biszkoptów

Przygotowanie

Najpierw upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

kwadratową formę o boku 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

Jajka, żółtka oraz cukier puder ubić na parze, aż do uzyskania puszystej, jasnożółtej, gęstej masy. Następnie ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać serki homogenizowane i mleko w proszku. Na koniec stopniowo dodawać ubite na parze jajka. Masę schłodzić.

Przygotować poncz: 3 łyżki cappuccino zalać połową szklanki wrzątku. Gdy przestygnie dodać koniak.

Połowę biszkoptu nasączyć, wyłożyć 1/3 masy, nasączone biszkopty, kolejną część masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i wyłożyć resztę masy. Wierzch posypać pozostałym cappuccino i kakao. Przed podaniem schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc).

ciasto cappuccino

Oceń przepis