Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 godziny
Ciasto chałwowo – orzechowe

To ciasto kilka lat temu upiekła moja mama. Niedawno powtórzyłam jej ja i smakowało mi równie dobrze jak to upieczone przez mamę. Za chałwą nie przepadam, jednak w tym cieście, w obecności orzechów, kruchego ciasta i polewy, smakuje naprawdę dobrze. Niestety zawiera ono dużą ilość masła, tylko to powstrzymywało mnie przed zjedzeniem kilku kawałków naraz. Tak jak w przypadku każdego ciasta z masą maślaną podstawą jest dobrej jakości masło. Przepis z gazety „Ciasta domowe”.


Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 250 – 300 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Krem chałwowy:

  • 200 g chałwy
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną częścią wyłożyć blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175°C na złoty kolor.

Składniki masy orzechowej podsmażyć w rondelku. Na drugą część ciast wyłożyć przygotowane orzechy. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 175°C.

Następnie należy przygotować krem chałwowy: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce rozdrobnionej chałwy, ciągle ucierając.

Ostudzone ciasto z masą orzechową posmarować kremem i przykryć drugim plackiem.

Składniki polewy (kakao musi być przesiane) zagotować, mieszając. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Oceń przepis