5/5 (1)
Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ciasto cytrynowe z malinami

Bardzo proste i szybkie ciasto z malinami na koniec lata. W wyglądzie, smaku i przygotowaniu muffinowe. Właściwie to jeden wielki muffin, bardzo smaczny muffin. Przepis z Małej Cukierenki.


Składniki:

  • 290 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 240 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże jajka lekko ubite widelcem
  • 4 łyżki masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 200 g malin
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

 

Przygotowanie

Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25 × 12 cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się  przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis