Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 1 godzina
Ciasto cytrynowe

Intensywnie cytrynowe ciasto jest tym czego potrzeba mi w listopadowe wieczory. Proste, czyli najlepsze. Przepis znaleziony u Liski, dołączam o Cytrusowego Tygodnia.


Składniki:

  • 250 g masła, miękkiego
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g mielonych migdałów
  • 280 g mąki pszennej, przesianej

 

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę (podłużną formę) o długości 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać jajka po jednym, następnie wanilię. Dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać w misce proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i delikatnie wmieszać do masy razem z mąką. Przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut – patyczek wbity w upieczone ciasto po wyjęciu jest suchy. Upieczone ciasto ma rumiany wierzch. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis