Wielkość porcji: tortownica 26 – 30 cm
Czas przygotowania: 2 godziny
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis znaleziony u Liski. Nie mam ostatnio siły na nic, więc przejdę od razu do przepisu. Wspomnę tylko, że ciasto jest dobre, „wchłonęło” mi tylko kruszonkę.


Składniki:

  • 165 g ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado
  • 280 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 180 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 300 g śliwek, wypestkowanych (można użyć śliwek mrożonych, nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta)

 

Przygotowanie

Kruszonka: dark muscovado wymieszać z 3 łyżkami masła i 30 g mąki i odstawić na bok.
Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka. Proszek do pieczenia, sól, kakao i resztę mąki wymieszać w osobnej misce. Ucierając masło, dodawać na zmianę suche składniki i mleko oraz czekoladę.
Ciasto wlać do formy (tortownicy o średnicy 26 – 30 cm). Na wierzchu ułożyć śliwki (przecięciem do dołu). Posypać kruszonką. Piec 60 – 80 minut (lub nawet dłużej) w temperaturze 180°C.

ciasto czekoladowe ze sliwkami 2

Oceń przepis