Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 1 - 1,5 godziny
Ciasto czekoladowo – wiśniowe

Uważam, że połączenie czekolada – wiśnie jest jednym z najsmaczniejszych. Umocniłam się w tym przekonaniu po spróbowaniu tego ciasta. Smak, a wcześniej zapach, naprawdę jest zachęcający. Ciasto jest z tych ciężkich, gliniastych, można wykorzystać do niego zarówno świeże jak i mrożone wiśnie. Przepis Margot z cincin.


Składniki:

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych drobno siekanych (ja dałam zmielone orzechy)

 

Przygotowanie

Roztopić czekoladę na parze.
Przesiać mąkę ,dodać proszek ,sodę, kardamon, masło, zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać . Dodać orzechy i wiśnie i jeszcze raz wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do formy.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 175°C.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis