Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ciasto intensywnie cytrynowe

Bardzo proste ciasto intensywnie cytrynowe (5 cytryn robi swoje). Bardzo lubię cytrusowe smaki, więc pod tym względem jestem bardzo wymagająca, ale muszę przyznać, że to ciasto jest jednym z najlepszych jakie jadłam w tym gatunku. Jest intensywne, słodko - kwaśne, wilgotne, z chrupiącą posypką, naprawdę wciągające, szczerze polecam. Przepis z cincin.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 cytryn

Przygotowanie

Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok (cytryny należy zetrzeć delikatnie, bez białego albedo). Do masła dodać szklankę cukru, jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować.

Wyłożyć ciasto do kwadratowej formy o boku ok. 20 cm i piec w temperaturze 175° C na złoty kolor (u mnie ok. 1 godziny). Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem. Kroić po ostygnięciu.

ciasto_cytrynowe_2


 

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment