Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ciasto intensywnie cytrynowe

Bardzo proste i intensywnie cytrynowe ciast (5 cytryn robi swoje). Bardzo lubię cytrusowe smaki, więc pod tym względem jestem bardzo wymagająca, ale muszę przyznać, że to ciasto jest jednym z najlepszych jakie jadłam w tym gatunku. Jest intensywne, słodko – kwaśne, wilgotne, z chrupiącą posypką, naprawdę wciągające, szczerze polecam. Przepis z cincin.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 cytryn

 

Przygotowanie

Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok (cytryny należy zetrzeć delikatnie, bez białego albedo). Do masła dodać szklankę cukru, jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować.

Wyłożyć ciasto do kwadratowej formy o boku ok. 20 cm i piec w temperaturze 175° C na złoty kolor (u mnie ok. 1 godziny). Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem. Kroić po ostygnięciu.

ciasto_cytrynowe_2


 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis