Pierwsze w moim życiu ciasto jogurtowe z owocami( zresztą wszystko co robię jest "pierwsze", bo dopiero raczkuję;)). Wyszło gliniaste, ciężkawe wiśniowe ciasto, które wszystkim smakowało:) Mnie smak nie zachwycił, ot, zwyczajne ciasto ale na pewno nie jest złe.
Składniki:
- 300 g mąki
- 40 g proszku budyniowego wiśniowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 całe, duże jajka
- 80 g cukru
- pół szklanki oleju
- 300 g jogurtu (można dać jogurt o smaku użytych owoców)
- dowolne owoce (maliny, wiśnie truskawki, śliwki itd.)
Przygotowanie
Przesiewamy mąkę z proszkiem i budyniem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy (najlepiej kwadratowej, o boku ok. 22 cm, lub do dużej tortownicy), układamy dowolne owoce (u mnie maliny), pieczemy ok. 50 minut (170 - 180°C).