Wielkość porcji: 4 - 6 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Ciasto jogurtowe z owocami

Pierwsze w moim życiu ciasto jogurtowe (zresztą wszystko co robię jest "pierwsze", bo dopiero raczkuję;)). Wyszło gliniaste, ciężkawe wiśniowe ciasto, które wszystkim smakowało:) Mnie smak nie zachwycił, ot, zwyczajne ciasto ale na pewno nie jest złe.


Składniki:

  • 300 g mąki
  • 40 g proszku budyniowego wiśniowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 całe, duże jajka
  • 80 g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g jogurtu (można dać jogurt o smaku użytych owoców)
  • dowolne owoce (maliny, wiśnie truskawki, śliwki itd.)

Przygotowanie

Przesiewamy mąkę z proszkiem i budyniem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy (najlepiej kwadratowej, o boku ok. 22 cm, lub do dużej tortownicy), układamy dowolne owoce (u mnie maliny), pieczemy ok. 50 minut (170 - 180°C).

Oceń przepis