Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Ciasto jogurtowo – drożdżowe z brzoskwiniami i lukrem

Trochę inna wersja klasycznego drożdżowego z owocami i kruszonką. Tym razem ciasto jest z dodatkiem jogurtu, a na wierzchu zamiast kruszonki  - lukier. Dostałam od mamy zdecydowany zakaz pieczenia ponownie tego ciasta, bo przytyje jakieś 100 kg – czyli smakowało ;). Wyszło bardzo puszyste, lekkie i wilgotne. Bardzo dobrze komponowało się z brzoskwiniami i lukrem, szczerze polecam. Przepis znaleziony u Cukrowej Wróżki, z moimi zmianami.


Składniki:

  • 3,5 - 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 340 g jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

  • ok. 1 kg brzoskwiń
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Z drożdży, łyżeczki cukru i 40 g jogurtu zrobić rozczyn. Poczekać aż urośnie.

Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami. Jaja utrzeć na puszystą masę. Masło roztopić. Do mąki dodać masło, jaja i jogurt oraz rozczyn. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto ma luźną konsystencje.

Przygotować prostokątną formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Brzoskwinie pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na wierzchu ciasta.

Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu polać lukrem (cukier puder z sokiem z cytryny).

Oceń przepis