Wielkość porcji: tortownica 22 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ciasto kawowe z jabłkami i migdałową posypką

Chodziło za mną połączenie jabłko+kawa więc jest to ciasto. Chociaż początkowo miało go w ogóle nie być, bo nagle wszyscy w domu chcą się odchudzać. Ale nie zniechęciło mnie to i upiekłam. Pyszne, lekkie z chrupiącą posypką. Następnym razem dam więcej jabłek.


Kawowe ciasto:

  • 100 g drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w minimalnej ilości wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jabłka i posypka:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 g migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka, kawę, ekstrakt, potem mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm. Na cieście ułożyć plastry jabłek.

Migdały uprażyć na suchej patelni, a następnie drobno pokroić. Połączyć z brązowym cukrem i cynamonem, posypać wierzch ciasta.

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.

kawowe z jablkami i posypka 2

Oceń przepis