4.33/5 (3)
Wielkość porcji: tortownica 22 cm
Czas przygotowania: 1 godzina
Ciasto kawowo – czekoladowe

Delikatne, lekkie, musowe ciasto. Właściwie bardziej deser niż ciasto. U mnie gościło na bożonarodzeniowym stole i oczarowało wszystkich. Jedynym minusem jest za twardy herbatnikowy spód w porównaniu do bardzo lekkiej reszty cista. Myślę, że można coś pokombinować z biszkoptami zamiast herbatników. Bardzo gorąco polecam. Przepis z gazety poświęconej ciastom.


Spód:

  • 140 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła

Masa kawowa:

  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g dobrze schłodzonej śmietany kremówki
  • 200 g białej czekolady

Masa śmietankowa:

  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie śmietany w proszku
  • ½ łyżeczki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 opakowanie usztywniacza do śmietany

Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z czekoladą i rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożyć herbatnikami. Wstawić do lodówki.

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Czekoladę rozpuścić, a następnie ostudzić. Śmietanę ubić, zmiksować z kawą. Delikatnie wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą. Masę przełożyć do formy, wstawić do lodówki do stężenia.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę w proszku ubić z mlekiem. Dodać śmietanę kremówkę i usztywniacz, ubić. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta. Dobrze schłodzić.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis