Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ciasto kawowo – czekoladowe

Nie lubię kawy, ale lubię ciasta i desery kawowe, a jeśli dodatkowo jest czekolada, to z pewnością muszę je zrobić:). Przepis pochodzi z gazety "Ciasta domowe" i muszę powiedzieć, że to był bardzo dobry wybór. Ciasto przy krojeniu przypominało mi babkowe. Nie było zbyt wilgotne, raczej suche, ale bardzo smaczne. Przy pieczeniu pękło aż dwa razy. Aha, no i w rodzinie zdecydowanie wszystkim bardzo smakowało, a siostra powiedziała, że to najlepsze ciasto jakie zrobiłam :).


Składniki:

  • 2 (niepełne) szklanki mąki tortowej
  • 1 (niepełna) szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych
  • 5 jajek
  • 4 łyżki ajerkoniaku lub whisky
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierać. Wsypać sól, mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Dodać kawę, startą czekoladę, orzechy oraz alkohol i dokładnie zmiksować.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 12 x 30 cm. Piec w temperaturze 170° przez ok. 65 minut.

Oceń przepis