Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ciasto kokosowe z alkoholem

Mama miała ochotę na ciasto przekładane, więc upiekłam to kokosowe ciasto ze sporą dozą alkoholu. Dodatek połowy szklanki wódki jest mocno wyczuwalny w smaku, raczej nie jest to ciasto dla kierowców:). Zaciekawiła mnie w nim kokosowa masa, trzeba pamiętać, że robi się ją dzień przed planowanym podaniem. Przepis z gazety poświęconej ciastom.


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wódki
  • 200 g masła

Przygotowanie

Wiórki, kaszę, cukier, mleko i wódkę wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia schłodzoną masę utrzeć z masłem.

Biszkopt: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, ubijać. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec w kwadratowej blaszce (o boku 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 50 minut.

Ostudzony biszkopt przekroić. Jeden płat ciasta posmarować ¾ ilości masy kokosowej. Przykryć drugim płatem, posmarować resztą masy. Udekorować wiórkami kokosowymi.

Oceń przepis