5/5 (2)
Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 3 - 4 godziny
Ciasto Kora Orzechowa

Ciasto kora orzechowa znana jest chyba wszystkim. To popularny przekładaniec, podzielny, idealny na każdą imprezę. Smaki są zrównoważone, mocno orzechowe i soczyście brzoskwiniowe z orzeźwiającą galaretką. Polecam.


Orzechowe ciasto:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynków
  • 100 g wiórków orzechowych
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 puszka brzoskwiń (o łącznej masie 820 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 5 żółtek
  • 250 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 2 opakowania ciastek Delicje o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/4 szklanki kawy
  • 1/4 szklanki rumu

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowaniu orzechowych blatów. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z mielonymi orzechami, wiórkami i rodzynkami. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, Gdy otrzymamy sztywną, błyszczącą pianę dodawać żółtka, całość ubić.

Dodać suche składniki, delikatnie wymieszać szpatułką.

Dwie formy o wymiarach ok. 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na pół i każdą część rozprowadzić w formie. Piec przez ok. 35 w temperaturze 160°C, wystudzić.

Przygotować masę budyniową. Brzoskwinie odsączyć. Do uzyskanego syropu (350 – 400 ml) dolać 150 ml wody i cukier, zagotować. Budynie, żółtka i mąkę rozprowadzić w pozostałej ilości wody. Do zagotowanego syropu dodać masę budyniową, dokładnie wymieszać aż do zagotowania, wystudzić.

Masło ubijać mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo, po łyżce, wystudzony budyń, aż do uzyskania gładkiej masy. Odłożyć 4 – 5 łyżek masy, resztę podzielić na pół.

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Składanie ciasta: jeden z blatów umieścić w foremce, na wierzch wyłożyć połowę masy budyniowej. Delicje maczać w kawie zmieszanej z rumem. Ciastka układać na masie budyniowej, stroną biszkoptową do góry, lekko wciskająć w ciasto. Wyłożyć drugą część masy budyniowej, a następnie drugi blat orzechowy. Na wierzchu rozprowadzić odłożoną resztę masy. Brzoskwinie pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić, najlepiej całą noc.

ciasto kora orzechowa

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis

  • uwielbiam to ciasto