Jak już wypróbujecie cytrynową babkę, zachęcam do upieczenia tego przekładańca. Ciasto Kubanka to pełen smaków podzielny przekładaniec, ciasto na każdą okazję. Herbatniki maślane i kakaowe, powidła śliwkowe, kakaowy biszkopt, kawa i bita śmietana tworzą pyszne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Przepis Arabeski Waniliowej.
Biszkopt:
- 5 średnich jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Masa:
- 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 (czubate) łyżki cukru
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- ok. 16 sztuk herbatników maślanych
- ok. 16 sztuk herbatników kakaowych
Nasączenie:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 2-3 łyżki rumu
Przygotowanie
Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.
Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).
Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto Kubanka najlepsze jest po schłodzeniu, najlepiej całonocnym.
Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.