Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Ciasto Kukułka

Kukułka to proste przekładane ciasto bez pieczenia. Masa jest delikatna, budyniowa, o intensywnym smaku kukułek. Przełożone nią herbatniki miękną i sprawiają, że całość rozpływa się w ustach. Przepis z bloga CakeTime.


Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 300 g cukierków kukułek
  • 4 budynie czekoladowe
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml likieru śmietankowego
  • 250 g herbatników typu petit beurre
  • słoiczek 200 ml wiśni z kompotu lub zalewy (u mnie wiśnie z konfitury)

Przygotowanie

Cukierki rozpuścić w pół litra mleka, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W pozostałym mleku rozrobić bardzo dokładnie wszystkie budynie, tak aby nie było grudek. Mleko z kukułkami zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować 2 - 3 minuty, następnie odstawiać do ostygnięcia. Powierzchnię przykryć folią, aby nie powstał kożuch.
W osobnej misce zmiksować masło z kakao. Dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu i ucierać lub miksować do powstania gładkiej masy. Następnie wlać likier i dokładnie połączyć.
Kwadratową formę o boku 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową
Dno wyłożyć herbatnikami. Równo rozłożyć 1/3 kremu na herbatnikach. Masę przykryć herbatnikami. Czynności powtórzyć z pozostałymi herbatnikami i masą (powinny powstać 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu). Na górę ciasta wyłożyć odsączone wiśnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 - 5 godziny a najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.

ciasto_kukulka

Oceń przepis