5/5 (3)
Wielkość porcji: prostokątna blacha
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Ciasto Makowa Panienka

Ciasto Makowa Panienka to popularny ostatnimi laty przekładaniec. Składa się z ciasta makowo – kokosowo – migdałowego, cytrynowego kremu i kwaśnego dżemu. Świetnie sprawdzi się jako ciasto na Boże Narodzenie.


Makowe blaty:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g maku
  • 100 g mielonych migdałów
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Cytrynowy krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 50 ml soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
  • skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część)
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • pół słoiczka dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
  • 30 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania makowych blatów. Białka i szczyptę soli umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż do uzyskania piany. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, miksujemy tak długo, aby cukier się rozpuścił, a my otrzymamy gęstą, lśniącą pianę.

Następnie dodajemy żółtka, pojedynczo, po każdym krótko miksujemy. Dodajemy wszystkie suche składniki (mielone migdały, mak, wiórki kokosowe).  Mieszamy delikatnie szpatułką, aż wszystkie składniki się połącza.

Prostokątną blachę o wymiarach ok. 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blachę i piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Zostawić do wystudzenia.

Następnie przygotowujemy krem. W 100 ml mleka rozprowadzamy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. 400 ml mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego gotujemy aż do wrzenia. Do gotującego się mleka dodajemy żółtka z mąką i, cały czas mieszając, gotujemy całość aż do zgęstnienia. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, gotujemy jeszcze 30 – 60 sekund. Gorący budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na jasny, puszysty krem. Stopniowo, zaczynając od małych ilości, dodajemy wystudzony budyń. Na koniec do powstałego kremu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i skórkę cytrynową. Całość miksujemy do połączenia składników.

Składanie ciasta. Blat makowy należy przekroić na dwie części. Na spodniej części rozprowadzamy cienką warstwą dżem, następnie 3/4 kremu cytrynowego, przykrywamy drugim blatem makowym. Na górę wykładamy pozostałą część kremu. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, aż do delikatnego zrumienienia. Wystudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.

Makowa Panienka jest gotowa po kilkugodzinnym schłodzeniu (najlepiej całą noc).

ciasto makowa panienka

ciasto makowa panienka

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis