5/5 (3)
Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 3 - 4 godziny
Ciasto makowo – kokosowe

Jeszcze zimowe, cięższe, efektowne ciasto makowo - kokosowe. Jest wysokie i podzielne więc świetnie sprawdzi się na świąteczno – imieninowych okazjach. Wprawdzie przygotowanie go jest dosyć czasochłonne, ale efekt końcowy wynagradza naszą pracę. Przepis z gazety z ciastami.


Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Piana makowa:

  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 100 g wiórków kokosowych

Piana kokosowa:

  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g wiórów kokosowych

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając ubijania.  Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej biszkopt. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Piana makowa. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać.

Piana kokosowa. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać  wiórki kokosowe, wymieszać. Obie piany piec osobno (w blaszce o tych samych wymiarach w których pieczony był biszkopt) przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Przygotować krem. Do ½ litra mleka wsypać budynie, mąki oraz cukier. Dodać żółtka i wymieszać, Resztę mleka zagotować. Dodać mleko z mąkami, gotować na niewielkim ogniu aż do zgęstnienie. Powstały budyń ostudzić.

Miękkie masło ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń.

Układać warstwami: biszkopt, dżem, 1/5 kremu, piana makowa, 2/5 kremu, piana kokosowa. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić kilka godzin.

Oceń przepis