Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 1 - 1,5 godziny
Ciasto marchewkowe

Nigdy nie była przekonana do ciast marchewkowych, ale te przepis wpadł mi w oko gdy chciałam upiec proste ciasto „do ręki”, które będzie aromatyczne i nie za bardzo suche. Muszę przyznać, że to był dobry wybór, ciasto rzeczywiście było wilgotne i treściwe. Przepis z cincin.


Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej marchwi (na średnich oczkach)
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie: orzechy i rodzynki

 

Przygotowanie

Cukier utrzeć z olejem i dodawać po 1 jajku nadal ucierając. Następnie dodawać kolejno wszystkie składniki i uciera, a na końcu dodać marchew i bakalie, wymieszać łyżką.
Przelać ciasto do keksówki i piec w temp.180°C około 70 minut. Po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Po wystygnięciu można oblać polewą.

ciasto_marchewkowe

Oceń przepis