Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Ciasto miodowe z bananem i powidłami

Za chwilę grudzień, moje myśli robią się coraz bardziej zimowe, puchate i piernikowe. To ciasto (przepis znaleziony u Liski) jest przedsmakiem, preludium przed zimowo – korzennym okresem. Ciasto miodowe, piernikowe, ciężkie, typowo zimowe.


Składniki:

  • 80 g masła
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 1/2 dojrzałego banana, rozgniecionego widelcem
  • 260 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 duże jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 czubate łyżki gęstego greckiego jogurtu
  • 5 łyżeczek domowych, gęstych powideł bez cukru

 

Przygotowanie

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód, poczekać, aż się nieco rozpuści, wymieszać z rozgniecionym bananem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Ucierając wlewać powoli masło z miodem i bananem, następnie wsypać mąkę z dodatkami, na końcu dodać jogurt. Miksować tylko do połączenia składników.
Keksówkę o pojemności ok. 1 kg (długości ok. 26 cm, można też użyć tortownicy 24 - 26 cm), posmarować masłem, posypać delikatnie mąką.
Wlać ciasto (będzie dosyć gęste). Na wierzchu łyżeczką rozłożyć powidła i używając noża, wmieszać delikatnie powidła w ciasto, robiąc esy - floresy, starając się, żeby powidła znalazły się pod powierzchnią ciasta.
Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180°C. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone (patyczek po włożeniu do ciasta, powinien wyjść z niego suchy). Ostudzić w formie. Potem można oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie, ciasto jest dosyć słodkie).

ciasto miodowe z bananem i powidłami

Oceń przepis