Wielkość porcji: prostokątna blacha
Czas przygotowania: 1 godzina
Ciasto na maślance z rabarbarem

Z opóźnieniem, jak to u mnie bywa ostatnio zawsze, ale dodaję ciast jeszcze z sezonu rabarbarowego, który niestety chyba się już skończył. Klasyczne maślankowe ciasto z przepisu Tobiatki z cincin. 41 stron pochwał mówi samo za siebie, kto jeszcze nie piekł temu serdecznie polecam. Oczywiście zamiast rabarbaru można użyć innych owoców świeżych, mrożonych lub z kompotu. Bardzo proste, szybkie, niewymagające nawet miksera ciasto, a produkty są zawsze dostępne w domu, nic tylko piec.


Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • pół kg rabarbaru

Kruszonka:

  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

Wszystkie składniki, oprócz owców, wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę (u mnie blacha wymiarach 21 x 31 cm wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzch wyłożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki.

Posypać kruszonką (do roztopionego, gorącego masła dodać resztę składników i dobrze wymieszać).

Piec ok. 30 - 35 min w temperaturze 175°C (u mnie ok. godziny).

maslankowe z rabarbarem i kruszonka 2

Oceń przepis