Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
Ciasto podwójnie śliwkowe

Tak się złożyło, że większość domowników się odchudza, utrudnia mi to realizację kilku moich ciastowych pomysłów, ale mam nadzieję, że będę je sukcesywnie realizować. To ciasto upiekłam ‘bezkarnie”, nie musiałam wmuszać go domownikom, bo pojechało do babci. Ja sama spróbowałam go naprawdę odrobinę i bardzo mi posmakowało, żałuję, że nie mogłam zjeść więcej (dieta), ale słyszałam same pozytywne głosy na jego temat, babci i dziadkowi smakowało. Jedyną jego wadą jest to, że trudno się go kroi.


Kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko

Creme patissier:

  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • ½ szklanki mąki
  • laski wanilii

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
  • pół słoiczka powideł śliwkowych lub śliwkowej nutelli (np. z tego przepisu)

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem po pieczenia, wysypać na stolnice. Posiekać z masłem. Dodać jajko i żółtka, szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, jedną zostawić w lodówce, a drugą rozwałkować na wymiary formy (ok. 22 x 22 cm), ułożyć na niej połówki śliwek (rozcieńciem do dołu) i piec w temperaturze 175°C przez godzinę.

Drugą część ciasta również rozwałkować na wielkość formy, posmarować cienko powidłami i piec w tej samej temperaturze przez 20 minut.

Przygotować creme patissiere. Wanilię rozciąć, ziarenka dodać do mleka, zagotować. W tym czasie jajko i żółtko ubić z cukrem, powoli dodawać mąkę, ciągle ubijając. Tak przygotowaną miksturę wlewać powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Gotować na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

Na ciasto ze śliwkami wyłożyć krem, przykryć ciastem z powidłami (tak aby powidła stykały się z kremem). Wierzch oblać polewą (czekoladę z masłem rozpuścić na parze, aż do powstania jednolitej konsystencji). Schłodzić (najlepiej przez całą noc).

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis