5/5 (1)
Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Pomarańczowa Marlenka

Ciasto pomarańczowa Marlenka to kolejny świąteczny wypiek, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.


Masa:

  • 1 litr tłustego mleka
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
  • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
  • 2 żółtka
  • 300 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
  • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

Dodatkowo:

  • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g)

Przygotowanie

Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia.

Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie.

Ciasto pomarańczowa marlenka  wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

Pomarańczowa Marlenka

Pomarańczowa Marlenka

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment