Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Ciasto snikers

Pyszny, słodki i bardzo wciągający przekładaniec. Ciasto snikers jest znane chyba większości. Świetnie nadaje się na imieniny, święta, czy inne okazje, dzięki temu, że jest łatwe do podzielenia i dobrze się prezentuje. Polecam wszystkim, zjadłam więcej kawałków niż zamierzałam… Przepis Dorotus.


Składniki ciasta (na 3 blaty):

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Na przełożenie:

  • 1 duży budyń waniliowy (lub 1 ½ budyniu i normalnej wielkości)
  • mleko do budyniu
  • 1 puszka masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)

Przygotowanie

W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu – do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 25 x 35 cm (może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę.

Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 8 – 12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2 – 3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo – złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, aby nie były zbyt twarde. Ciasto przenosić  dopiero kiedy przestygnie – zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.

Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/2 mleka mniej. Przestudzić.

Przygotowanie ciasta:

Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.

ciasto snikers

ciasto snikers

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis