Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ciasto z truskawkami

Ciągle trwa jeszcze czerwiec, więc wydawać by się mogło, że sezon truskawkowy jest w pełni. Jednak wczoraj przeszłam się po targu i spotkałam je tylko w jednym miejscu, mam nadzieję, że to tylko chwilowy przestój i truskawki jeszcze na chwilę się pojawią. A dzisiaj ciasto oczywiście truskawkowe, można do niego użyć mrożonych owoców, w sezonie warto oczywiści wykorzystać świeże. Przepis z gazetki „Przyślij przepis”.


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • ½ kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 300 g truskawkowego serka homogenizowanego
  • 4 opakowania galaretki truskawkowej
  • opakowanie okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Białka ubić. Ciągle ubijając dodawać kolejno: cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 31 x 23 cm i piec ok 40 minut w 180°C.

Rozpuścić dwie galaretki według instrukcji na opakowaniu. Truskawki zmiksować (najlepiej blenderem) z serkami homogenizowanymi, a następnie dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt i schłodzić.

Rozpuścić pozostałe galaretki. Na masę wyłożyć biszkopty i zalać tężejącymi galaretkami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

 

Oceń przepis