Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ciasto ze śliwkami i kardamonem

Pyszne, domowe ciasto, które na pewno jadł każdy z Was. Takie proste, ucierane ciasta piekły nasze mamy i babcie, z zapachem takich ciast, z pewnością, dla wielu kojarzy się dzieciństwo. W prostocie siła. Przepis z gazety „Ciasta ze śliwkami i z gruszkami”.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • ¾ -1 szklanka cukru pudru (w zależność od upodobań)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka kardamonu
  • aromat waniliowy
  • 500 g śliwek

 

Przygotowanie

Z białek ubić pianę, dodając cukier i nadal ubijając, dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kardamonem. Roztopione i schłodzone masło dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką, cały czas mieszając. Dodać aromat waniliowy i przelać ciasto do prostokątnej formy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.

Piec 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

ciasto ze sliwkami i kardamonem2

ciasto ze sliwkami i kardamonem3

Oceń przepis