Jesienne smaki należą do moich ulubionych. Jabłka, dynia, śliwki, orzechy - mogłabym jeść cały rok. Ta pora roku sprzyja pieczeniu, zapach domowego ciasta, gdy za oknem szaro, zawsze poprawia mi humor. Dzisiaj podajemy jabłka pieczone pod kruszonką. Z dodatkiem żurawiny i cynamonu, bardzo aromatyczne, polecam. Najlepsze jesienne crumble jabłkowe.
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Kruszonka:
- 60 g masła
- 50 g mąki przennej
- 50 g mąki pszennej razowej
- 40 g brązowego cukru
Przygotowanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić z grubą kostkę. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i żurawiną. Całość wyłożyć do średniej wielkości naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zmieszać i wyrobić między palcami. Wierzch jabłek posypać kruszonką.
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.