Wielkość porcji: 6 - 8 porcji
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Crumble jabłkowe

Jesienne smaki należą do moich ulubionych. Jabłka, dynia, śliwki, orzechy – mogłabym jeść cały rok. Ta pora roku sprzyja pieczeniu, zapach domowego ciasta, gdy za oknem szaro, zawsze poprawia mi humor. Dzisiaj podajemy jabłka pieczone pod kruszonką. Z dodatkiem żurawiny i cynamonu, bardzo aromatyczne, polecam.


Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Kruszonka:

  • 60 g masła
  • 50 g mąki przennej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 40 g brązowego cukru

Przygotowanie

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić z grubą kostkę. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i żurawiną. Całość wyłożyć do średniej wielkości naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zmieszać i wyrobić między palcami. Wierzch jabłek posypać kruszonką.

Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

Crumble_jablkowe

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis