Wielkość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina
Crumble jabłkowo – gruszkowe z imbirem

Szarlotka zjedzona, więc na niedzielny deser musiałam wymyślić coś nowego. I użyłam tego co bardzo lubię: jabłek, gruszek i imbiru. Pisałam już, że imbir to moja ulubiona przyprawa? Uwielbiam ten zapach. Z niecierpliwością czekałam na korzenny tydzień, ale chyba nie będę mieć czasu na zrobienie tego wszystkiego czego zaplanowałam, tydzień będę miała ciężki, mało czasu, a w weekend będę robić już wcześniej zaplanowany tort, zupełni nie korzenny. No ale mam nadzieję, że uda mi się jeszcze, oprócz tego, dodać chociaż jeden wpis korzenny. A że jest to pierwsza akcja w której biorę udział, to przystępuję do niej z pewną dozą nieśmiałości. A powracając do crumble - bardzo dobre, mimo że trochę za słodkie (podaje ze zmniejszoną ilością cukru), jedząc je, ma się wrażenie, że jest w nim mnóstwo miodu. Szkoda niestety, że w ogóle nie jest fotogeniczne.


Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • dwie garści orzechów włoskich - obranych i grubo posiekanych
  • garść rodzynek
  • łyżeczka imbiru
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Na kruszonkę:

  • 40-50 g zimnego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3-4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki imbiru

Przygotowanie

Obrać jabłka i gruszki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki crumble gotować na małym ogniu ok. 15 - 20 minut.

Składniki kruszonki rozcierać palcami aż do powstania powstania grudek. Crumble umieścić w naczyniu żaroodpornym, pospać kruszonką i zapiekać 20 - 30 minut w temperaturze 200°C.

Oceń przepis