Wielkość porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Crusty Hard Rolls

Pyszne, proste bułeczki pochodzące ze zbioru Tatter. Natknęłam się na nie szukając przepisu na bułki niezawierające mleka. Żałuję tylko, że nie udało mi się takie fajne szerokie nacięcie jak u Tatter, ale nie narzekam, smaku to nie ujmuje. Polecam tym którzy szukają prostego, łatwego w przygotowaniu pieczywa, które będzie pasować zarówno do wędlin jak i do dżemów.


Składniki:

  • 780 g mąki pszennej
  • 500 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.

Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.

Piec w temperaturze 220ºC przez 25 minut. Wystudzić na kratce.

Crusty Hard Rolls 2

Oceń przepis